Ajankohtaista

Ystävät tekevät Pyhän  !

Konstailemattoman, aidon ja lumoavan.

Pyhä on täynnä tarinoita, joista legendaarisimmat on koottu kirjoihin ja kansiin asti. 

Uudet tarinat odottavat tunturissa kertojaansa.

Tervetuloa Pyhälle, ystävä.  

 

  PLM_koiralatu_A4

 

PYHÄ-LUOSTON KANSALLISPUISTON TOP-KOHTEET JA REITIT

ISOKURU- SUOMEN SUURIN KURU

Pyhä-Luoston kansallispuisto kätkee sisäänsä Suomen suurimman kurun, 220 metriä syvän Isokurun! Se sijaitsee Kultakeron ja Ukonhatun tunturihuippujen välissä. Kurun pohjalla olevaa puista kävelysiltaa pitkin pääset Pyhänkasteenlammelle ja -putoukselle. Kohdetaulujen avulla tutustut Isokurun syntyyn ja alueen geologiaan.

PYHÄNKASTEENLAMPI JA PYHÄNKASTEENPUTOUS – HISTORIALLISIA KOHTEITA

Isokurun perältä, äkkijyrkkien kallioseinien keskeltä löydät kattilamaisen painanteen, jonka pohjalla on 12 metriä syvä Pyhänkasteenlampi. Lampeen laskee 17 metriä korkea suihkumainen putous, Pyhänkasteenputous, jonka vesi tulee Karhukurua pitkin virtaavasta tunturipurosta.

Lampi ja putous ovat saaneet nimensä kristinuskon ja metsäsaamelaisten vanhojen uskomusten kohtaamisesta. Perimätiedon mukaan pappi Esaias Fellman antoi saamelaisille kesällä 1648 joukkokasteen näiden vanhalla palvontapaikalla eli seidalla, joka sai siitä nimen Pyhänkasteenlampi. Samalla tavalla vanhoista uskomuksista on saanut nimensä Uhriharju, jolla on uhrattu peuroja ja niiden sarvia hyvän metsästysonnen toivossa.

Huom! Karhunjuomalammen reitti, 10 km, rengasreitti ei ole kuljettavissa Uhriharjun porrasremontin vuoksi, katso tarkemmat tiedot reittikuvauksesta.

NOITATUNTURI- PYHÄ-LUOSTON KANSALLISPUISTON KORKEIN KOHTA!

Noitatunturi on Pyhä-Luoston tunturijonon korkein huippu. Vaativa reitti 540 metriä korkealle tunturille palkitsee kävijän upeilla maisemilla. Noitatunturin reitin varrelta löydät myös Annikinlammen, joka uinuu syvässä Kuorinkikurussa ylhäällä tunturin rinteellä ja jolta avautuu hieno näköala pohjoiseen. Noitatunturi on vanha saamelaisten palvontapaikka eli seita. Tunturi tunnettiinkin aiemmin nimellä Seitatunturi.

Huom! Noitatunturin valloitus, 14,5 km, rengasreitti ei ole kuljettavissa Uhriharjun porrasremontin vuoksi. Katso tarkemmat tiedot reittikuvauksesta.

                                       

 Näytä 

Pyhän rinteiden (klikkaa otsikkoa )

Erikoissuorituspaikat uudistuvat
Pyhäniin parkki Polar-rinteen ja Sinisen rinteen välissä on jatkossa monipuolinen laskualue nimeltään Polar Madness, jossa yhdistyy banked slalom, freeride ja parkkilaskeminen.

Parkkihommat jatkuvat Perherinteiden Pyhä Fun Parkissa, jota kehitetään entistä paremmaksi temmellyskentäksi parkkilaskijoille.

Tervetuloa hiihtolomalle Lapin lumisiin maisemiin!

Tervetuloa hiihtolomalle Lapin lumisiin maisemiin!

Luvassa monipuolista ohjelmaa koko viikoksi. Hiihtokoulun viikko-ohjelmassa mm. Suomi Slalom, porojen ruokintaa, hankijuoksua, parkkisessareita, tunturiolympialaiset, tunturiseikkailuja sekä huippusuosittu pulkkamäki Perherinteessä.

Katso kaikki tapahtumat sivun alaosasta

Pyhältä löytyy laskettavaa jokaiseen makuun

Perherinteissä on hyvä aloittaa hiihtoharrastus, sillä rinteet ovat sopivan loivia, leveitä ja suojaisia ensimmäisten kurvien kokeiluun. Vauhdinnälkäisille laskijoille suosittelemme maailmancup-tason Piste Palanderia. Uusi Polar Madness -rata taas yhdistelee banked slalom -, ja crossi- ja parkkilaskemista. Isommille sekä pienemmille temppuilijoille Pyhä Fun Park on oikea paikka.

Viikolla 8,9 ja 10 Pyhän rinteet ovat avoinna päivittäin klo 9:30-18:00.

Tutustu Pyhän rinteisii

 

 Pyhällä tapahtuu: Pyhän kevät on puuterilunta, aurinkoa ja leveitä hymyjä!

Etsi mielenrauhaa kuvankauniista tunturimaisemasta

Tunturimaisemassa mieli rauhoittuu ja lepää. Lähde lumikenkäilemään tykkypuiden ympäröimään maisemaan tai koe maastoratsastusvaellus lumisessa maastossa.

 Kerää energiaa Lapin puhtaista raaka-aineista ja paikallisesta lähiruuasta

Kaamosaikana on lupa nautiskella. Suuntaa Express tuolihissillä tunturin huipulle nauttimaan lämpimät vohvelit ravintola Tsokassa tai kokeile Wurstin herkullisia seitanrieskoja. Katso täältä myös muut paikalliset ravintolat. 

 

 Aloita uusi vuosi vauhdikkaasti Polar Madness banked slalom radalla

Koe vauhdin hurmaa tällä kaudella avautuneella Polar Madness radalla ja haasta ystävät leikkimieliseen kisaan! Polar Madnessin löydät Sinisen Rinteen ja Polar Rinteen välistä. Lähtöpaikalle PyhäExpress tai nousemalla 3-hengen tuolihissillä.

Ota rennosti syventymällä hyvän kirjan tai elokuvan pariin

Tunturissa ei aikatauluja tarvitse seurata ja päivän kohokohta voi ollakin syventyminen hyvän kirjan tai elokuvan pariin. Käperry peiton alle takkatulen ääreen ja nautiskele mökkitunnelmasta hankien keskellä.

Hae uusia laskukokemuksia rinnealueen ulkopuolelta

Pyhän jylhät puitteet tarjoavat parhaat mahdollisuudet lähteä kokeilemaan vapaalaskua. Pyhätunturin Hiihtokoulun tarjoamalla kurssilla lähioffarit tulevat tutuksi ja pääset harjoittelemaan vapaalaskua kokeneiden hiihdonopettajien johdolla.

Päästä luovuus valloilleen valokuvaamalla tunturiympäristössä

Etsi inspiraatiota sydäntalven ja kaamoksen väreistä. Lähde retkelle kameran kanssa etsimään mitä erikoisempia tykkypuutaideteoksia, valoilmiöitä tai suuntaa katse yölliselle taivaalle. Tunturin tunnelmat kuva ja videomuodossa löydät Pyhän Instagramista ja hastageillä: #tunturifiilis #pyhamagic